torsdag 16. juli 2009

Husmorskole?

Ordet hus betyr livd-ly-. Det er fremdeles det første kravet til huset vårt at det skal yte ly, være varmt og tett når høststormene og vinterkulden kommer. Men boligen skal også tilfredsstille kulturmenneskets sigende krav til sol, luft, vann og til et behagelig sted å hvile efter dagens strev, til et renslig sted å lage sin mat og spise den, og i det hele om mulig i en vakker ramme. ( Husmorboken, landslaget for hustell-lærerinner, 1930)Idag har jeg hatt selskap og med det fulgte selvfølgelig god mat gode kaker og den aller flotteste gaven av alle, nemlig husmorboken. Den fikk jeg av min mor, som har arvet den fra familien sin, og jeg må bare si jeg ble hoppende glad. Det er det vakreste jeg kunne fått, min mor kjenner meg godt!


Kan tror det er mye kjekt lesestoff i denne boken, og utrolig mange lekre bilder. Mye lærerikt og noe sitter jeg bare her og humrer og ler av. Man kan trygt si at tiden har endret seg, noe til kanskje det bedre, mens noe kanskje er til det værre også?Itilegg til kjeøkkenregler står det blandt annet også hvordan stuen skal være: til stuen trengs et rum som ikke er såganske lite, helst såpass som 5 x 5 m, gjerne større. skaff rikelig lys inn, gjerne gjennom et bredt vindu. Veggene bør kunne vaskes. det kan være trehvite tømmervegger eller malt eller kledd med kryssfiner eller panel. Farvene må være slike at de gir øyet ro og hvile og at de ikke sluker for meget lys.

Nei nå kan jeg jo snart starte husmorskole jeg, pensumet er iallefall iorden og godt er det, for her skal det leses! ...og snart kan jeg alt i fra klesvask, mat og kjøkkenstell til slakting og hjemmets sykepleie. Ja, her er hele 490 sider proppet med mange gode husmorstips:) Jeg skal blandt annet studere gode råd for vasking, kanskje jeg endelig lærer hvordan jeg fjerner vanskelige flekker fra duker nå! Og skulle min kjære være borte en dag når det er problem med noe av elektrisiteten i hjemmet, ja så er det bare å slå opp her. Flott, ikke sant? Mitt eget lille gamle gode oppslagsverk, hvem trenger vel husmorskole da?


15 kommentarer:

Hulda sa...

Oi, dette var nok interessant lesning. :) Artig å ha den boka.

Anetteshus.com sa...

Hei! Et morsomt og interessant innlegg:)

Takk for hyggelige hilsener, Monica! De settes stor pris på:) Nå begynner det å bli alvorlig kjedelig her, formen er ikke helt god den heller, men nå er det snaaart avreisedag heldigvis! Gleder meg til å kommer hjem til guttene mine - og MAT!?

Håper du nyter deilige sommerdager, Monica:)

Klem Anette

opp ei trapp inn ei dør sa...

Hihi, så morsomt med den husmorboken, en tråkker neppe feil om man følger den til punkt og prikke;) Vi bor nok i samme område ja, hvis du også bor i sandnes. Smak er min favoritt interiørbutikk, synes de har så masse utvalg og så mye fint!

Du må ha en fin kveld og kose deg videre med den nye boka di! :)

Ragna sa...

Det høres ut som en artig bok! Jeg har en lignende, som heter "Kvinnelig dannelse". Fryktelig artig lesning :-) Hvor lange skritt man skal ta, hva man skriver i et brev og hvordan man skal holde huset i orden til mannen kommer hjem fra jobb...

Linda sa...

Heisann.
For et herlig innlegg! Artig å høre litt om opprinnelsen til "husmor-yrket" :)

Ha en riktig god helg!
Klem Linda

Helen sa...

Takk for supert innlegg, og ha en fin kveld videre.

jordbærpiken sa...

Så morsom den boka var! Koselig med sånne gamle skatter.

perler på en snor sa...

For en utrolig artig bok å få!
Den kunne jeg faktisk tenke meg:)
Sikkert en del artig lesning, og sikkert noe en kan benytte seg av i dag og.
Det er vel en del god husmorkunnskap som er gått tapt i dagens samfunn?:)

Datt sa...

Hahaha, jeg ler meg ihjel!! Sukk, takk å pris at det ikke er slik nå, jeg ble ikke "huslig" før nå i år jeg, hehe... Mamma'n til en eks prasterte å si at jeg hadde hatt godt av noen år husmorsskole, var visst bekymra over at jeg ikke laga mat til gutten hennes.. :P

Josefine sa...

Kjempeartig!
Tenker du har hatt noen koselige stunder når du leste den boken...
Helt sikkert noen gode tips også!
Sommerklem

Margrethes hus og hage sa...

Så festelig å få en slik bok :) Ja, noe er nok definitivt blitt bedre, men det er nok ting som har gått i glemmeboken for oss også, og som det sikkert ikke skader å kunne litt om!

Morsomt lesestoff, tenker jeg!

Hilsen Margrethe

SOFIE sa...

Vad spännande att läsa hur det var då :-) Tror nog att min man skulle vilja följa den boken slaviskt *ha ha*

Önskar en trevlig helg!

Kram Sofie

Lykkeliten sa...

Så morro! Jeg kan tro du koser deg når du leser! Men det er kanskje noe som er gått ut på dato? :p
Ha en fin dag!
Klem*

Sivs hus sa...

Hei, Takk for hyggelig hilsen. Herlig med husmorskoleboken. Legg ut tips du liker - dette høres morsomt ut.. sommerklem Siv

Jannickes Hjemmekos sa...

Huff, ikke noe kjekt når din kjære er syk. Får håpe at han får riktig behandling, slik at han kommer seg fort. Ha en fin søndag. Klem fra Jannicke