fredag 31. juli 2009

Bordgleder

Jeg har endelig fått tak i boken bordgleder, og denne boken lever virkelig opp til forventningene mine. Jeg synes det er så kjekt med flotte, inpirerende bøker, som både har fine estetiske bilder, men også gode tips og råd. Her får du virkelig full pakke altså.


Boken er delt inn i tema, alt i fra hverdagslige bord, frokostbord, romantikse bord til festbord og julebord (ja ikke julebord i den forstand altså hihi) Bildene er helskjønne og inspirerende i seg selv. Selvfølgelig fallt jeg skikkelig for kapittelet med det vakre navnet Romantikken lenge leve!!


Å samle gode venner rundt seg er en del av det å være sosial. Ofte tror jeg man kvier seg fordi man skal gjøre alt så bra og fint, men man skal da ikke slite seg helt ut. Det blir lett at bordet kommer i bakgrunnen. All energi blir lagt i maten, også ender det med at man klasker en stor dekorasjon med blomster midt på bordet. Trikset er å lage en liten plan på forhånd med et tema elelr fargevalg for bordet. Bordete r jo av de ting man kan gjøre ferdig i god tid før gjestene kommer, gjerne en kveld eller to før.
(Alexandra Villafrance)


Jeg må si det at jeg kjenner meg en smule igjen i dette, ja for ofte så går veldig mye av energi og planlegging i mat og tilbehør, men nå har jeg virkelig fått inspirasjon til bordekking. så vel som til hverdags som til fest. Ikke bare er det tips til dekking av selve bordet, men det er også mange gode tips til bordkort.


Jeg måtte selvfølgelig slå opp i husmorboka (1930) å sjekke om følgende tema og her står følgende om bordekking og opvartning:
Begynn å dekke i god tid- gjerne dagen før, så alt kan være i full orden til gjestene kommer. Ta frem spisestellet, sølv- og glastøi og gni det med rene håndklær til det skinner. Bordet skal være så bredt som mulig; med et smalt bord er det meget vanskelig å opnå det rette festpreg. Det bør også være rikelig langt, så gjestene ikke behøver å sitte trangt.- så legger en på husets fineste duk. Hvit damask har hittil blitt ansett som det vakreste. Filt elelr tykt teppe bør legges under duken som lyddemper. Bordpynten er meget vesentlig på et selsskapsbord. Blomster, frukt, lys i staker, bordløpere av forskjellige slag er den vanligste måte å opnå farveeffekt på. Farvene må stå godt sammen med serviset og rummet.Ja jeg kunne ha forsatt å skreve så mye mer, for det står et helt kapittel med veldig interessant lesing. Så nå har jeg to gode bøker om bordekking og altså ingen undskylding for ikke å ha vakre og estetiske bord. Passer det seg å avslutte med et vel bekomme her?

Jeg ønsker dere alle sammen en nydelig helg!! Jeg håper å få komme innom til dere i helgen, for jeg skjønner jo det at det blir mye mindre tid til kommentarer etterhvert som jeg går ut i full jobb.
Takk for overveldende respons på konkurransen, kjempekjekt! Og tvi, tvi til dere alle! For dere som ikke har meldt dere på kan dere fortsatt det i innlegget under her.

16 kommentarer:

My Lovely Things sa...

Hej!!
Så fint du har dukat!!
Vilken trevlig bok..Roligt med såna böcker som ger inspiration!

ha det så bra.
Kram Anna

http://kalimerablogg.blogspot.com/ sa...

Flott bok du har skaffet deg.
Tenker den inspirerer ja.
P.S. Har en liten ting til deg på siden min.
Ha en strålende dag, hilsen Helen

Linda sa...

Dine bord er jo vakre da!
Jeg har også et digert speil ved spisestuen.
Elsker det speilet, kunne nok hatt mye annet fint på den veggen også, men speilet skal henge (for det tar jo opp mye veggplass)
Herlige bøker, men skrekk og gru, det var ikke bare bare og innvitere gjester den gangen.
Artig å dekke bord etter tema, men ellers tar jeg det ganske med ro.
Jeg har et digert gammelt hampfarget fiskegarn med glassblåser på.
Det er artig å bruke som duk når jeg serverer sjømat.
Jeg har itillegg glasstallerkener som er formet som en fisk, + skjell,ja da blir det bare lekkert!

Ha en fin lørdag Monica!
Klem fra meg.

Linda sa...

Meg igjen...kom akkurat på at jeg ønsket deg en fin lørdag!.....dagene går i surr, men hverdagen starter igjen på mandag, så da blir det andre boller.

Jeg ønsker deg en superfin helg!
Klem igjen.

Livs Lyst sa...

Du får liksom tak i disse fine bøkene du!!

Enjoy!

Hilsen Liv

Hanne sa...

Det er et usedvandlig lekkert, delikat og romantisk bord du har dekket. Ja, for det er ditt bord? (synes jeg kjenner igjen stuen og lysekronen). Gode bøker kan man ikke få for mange av, og du klarer virkelig å skape flott stemninger i huset ditt. Ha en god helg.

Josefine sa...

Halloen...
så fint bord du har dekket! Og den lampen din troner så vakkert over det hele:) Ønsker deg en super helg!!

Ps. Den lampen er ikke vanskelig å lage i det hele tatt. Det er kun å sette på en holder...som henger etter skruene, så ha du lampen!

Klem

Lykkeliten sa...

Så gøy med sånne bøker! Det er ikke bestandig lett å dekke bord.. Gleder meg til å se mange inspirerende bord i freomtiden på bloggen din! :)
Ha en fin helg!
Klem*

Merete sa...

Virker som en flott bok. Jeg synes også husmorboka di er ett funn!

Det er koselig å dekke fine bord, om det så er ett enkelt middagsselskap eller en spesiell anledning. Egentlig skulle man vært flinkere til å gjøre det litt koselig på bordet selv om det bare er en vanlig familiemiddag. Men med små barn til bords kan det fort bli en utfordring ;)

Ha en god helg!

moa sa...

hei moni -

..takk for flott boktips!
den fikk jeg lyst på!
ønsker deg en god helg -

moaklem

Margrethes hus og hage sa...

Den boken så flott ut! Alltid kjekt med litt inspirasjon :) Må innrømme at jeg ikke er av de mest kreative når det kommer til borddekking, så den kunne jeg trengt :)

Ha en fin helg :) Hilsen Margrethe

Balke gård sa...

God morgen, og god lesning av smart bok!!! Inspirerende, ja! God helg fra Marianne:-)

Hjerterom sa...

Hei :)
For en fin bok,sånne er så kjekke :)
Får mye inspirasjon..
Så er der jo artig å ha det fint når man får gjester.
Så koselig du har det på spisestuen...


I dag kom solen hit :)))))

Klem Siw

rod i hob sa...

Eg har kje tid til å lesa innlegget ditt... Komme sterkare tilbake!

Men på mitt innlegg kan du bare klikka på navnet på retten, så komme du te oppskriftå ;-)

Enkel å laga, å virkelig verd å prøva ;-)

Ida sa...

Hei vennen!:-D

Jepp, de selger mønster til bokstavene på stoff&stil :) Syntes de er kanonfine, tror jeg må kjøpe meg mønsteret neste gang jeg er der - kan maile deg mønsteret da jeg :)

Ha en underbar helg! klem

Frk. T sa...

Hei frøken fryd!: ) Åå, den boken ønsker jeg meg også.. Har hørt den er kjempefin!! Regner med at du har sugd til deg alt av tips og inspirasjon i boken, så nå kan jeg vel bare gå inn til deg for inspirasjon til borddekking fremover: )
Håper du har hatt en deilig helg, Monica?! Jeg var på fest igår og på byen til langt på natt, så en smule sliten i dag.. Det skal bli godt å reise hjem til mor og far å bli servert deilig elgstek, mm..

Nyt søndagen, snuppa.. God klem til deg